Skip to content

Τι είναι το Nextcloud και τι μπορεί να σου προσφέρει

Nextcloud

Στις μέρες μας γίνεται δικαίως μία τεράστια κουβέντα για τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία θέλουν όλες οι εταιρείες αφού θεωρούνται ο «χρυσός» της εποχής του ίντερνετ. Είναι το Nextcloud η λύση για αυτό ;

Τι είναι το Nextcloud

Το Nextcloud λοιπόν είναι μία πλατφόρμα «cloud» υπηρεσιών, παρόμοια με αυτή που μας προσφέρει η Google, η Microsoft, Dropbox κ.α. Είναι κατά βάση ένα Dropbox, στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα αρχεία και τις φωτογραφίες μας, να κάνουμε backup τις επαφές και το ημερολόγιό μας, ενώ διαθέτει τη δική του υπηρεσία chat και συγχρονισμού email.

Λέμε «κατά βάση» γιατί το Nextcloud διαθέτει ένα μεγάλο εύρος επεκτάσεων, τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή και να προσθέσουμε και άλλες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Η βασική διαφορά του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι ότι σου επιτρέπει να είσαι ταυτόχρονα ο πάροχος αλλά και ο πελάτης της υπηρεσίας. Στην περίπτωση της Google δηλαδή, είσαι αποκλειστικά ο πελάτης. Την πληρώνεις με τα δεδομένα σου ή αποκτώντας μία συνδρομή Google One και αυτή σου παρέχει την υποδομή. Δεν μπορείς να γνωρίζεις πού βρίσκονται τα δεδομένα σου, δεν μπορείς να προσθαφαιρέσεις υπηρεσίες και δεν μπορείς να ξέρεις την ασφάλεια του server της Google.

Στην περίπτωση του Nextcloud χρειάζεσαι έναν υπολογιστή για να το εγκαταστήσεις και είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφάλεια του server σου (αν τον χρησιμοποιείς στο τοπικό σου δίκτυο, τα πράγματα είναι απλούστερα). Η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν, σου προσφέρει κυριολεκτικά άπειρο χώρο (ανάλογα με τους δίσκους που θα προσθέσεις) και μπορείς ως πάροχος να δημιουργήσεις λογαριασμούς και σε άλλους χρήστες για να βγάλεις χρήματα!

Εναλλακτικά μπορείς να το εγκαταστήσεις στον λογαριασμό φιλοξενίας που έχεις στην SolidarIT και να αποκτήσεις όλες τις παρακάτω δυνατότητες

  • Nextcloud Files
  • Nextcloud Groupware (Calendar/Contacts/Tasks)
  • Nextcloud Talk (Chat)
  • Nextcloud Notes
  • Nextcloud Passwords/Bookmarks
  • Nextcloud News
  • Nextcloud Office
  • και άλλα πολλά..

Nextcloud FIles

Η αποθήκευση και η κοινοποίηση των αρχείων μας στο Nextcloud είναι πραγματικά πολύ εύκολη αφού μπορείς να «ανεβάσεις» τα αρχεία σου στο server, είτε από τον υπολογιστή είτε από το smartphone, μέσω των επίσημων εφαρμογών της υπηρεσίας και να τα μοιράσεις σε τρίτους δημιουργώντας μοναδικά δημόσια link.

Μπορείς να δημιουργήσεις ομάδες, λογαριασμούς και να ρυθμίσεις δικαιώματα πρόσβασης σε αυτά.

Nextcloud Groupware ( Calendar/Contacts/Tasks )

Μία από τις βασικές λειτουργίες του Nextcloud είναι το λεγόμενο «Groupware» το οποίο περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Mail, Calendar, Contacts και Deck. 

Είναι το αντίστοιχο των υπηρεσιών email τρίτων το οποίο μας παρέχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, το ημερολόγιο, τις εκκρεμότητες (Tasks) και τις επαφές μας. Το Nextcloud μας δίνει απλά τη δυνατότητα να στέλνουμε και να λαμβάνουμε τα εταιρικά email μας μέσα από το Nextcloud. Μοιάζει δηλαδή πολύ με το MS Outlook και το Mozilla Thunderbird.

Nextcloud Mail

To Calendar και το Contacts είναι οι υπηρεσίες αποθήκευσης του ημερολογίου και των επαφών μας. Αυτές λειτουργούν εξαιρετικά και με τη βοήθεια της εφαρμογής DAVx5 μπορείς να συγχρονίσεις τα δεδομένα σου από και προς το smartphone σου, για να είναι πάντα ενημερωμένα σε όλες τις συσκευές σου.

Τέλος έχουμε και το Deck και τα Tasks τα οποία είναι μία υπηρεσία – εφαρμογή οργάνωσης εργασιών σε στυλ πίνακα “Kanban”, στον οποίο μπορούμε να οργανώσουμε την πρόοδο ενός project. Είναι τρομερά λειτουργικό και μας επιτρέπει να συνεργαστούμε και με άλλους χρήστες, ορίζοντας τις αρμοδιότητες του καθενός ξεχωριστά.

Nextcloud Talk (Chat)

Μία ακόμη από τις βασικές υπηρεσίες του Nextcloud είναι το Talk. Η υπηρεσία chat του Nextcloud είναι αρκετά καλή και μας προσφέρει ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, αποστολή φωτογραφιών, βίντεο και αρχείων, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω της επίσημης εφαρμογής στο Android.

Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες (group chats) και οριστούν δικαιώματα πρόσβασης στα μηνύματα.

nextcloud talk

Nextcloud Notes

Στο Nextcloud θα βρούμε και την υπηρεσία σημειώσεων όπου μπορούμε να κρατήσουμε μικρές σημειώσεις σαν ψηφιακά post-it και να τις κατηγοριοποιήσουμε σε φακέλους αλλά και να τις “καρφιτσώσουμε” στα αγαπημένα μας.

nextcloud notes

Nextcloud Passwords/Bookmarks

Στο “Passwords” μπορούμε να αποθηκεύσουμε λοιπόν το username και το password για κάθε σελίδα στην οποία διαθέτουμε λογαριασμό. Μας ενημερώνει αν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό περισσότερες από μία φορές και μας ειδοποιεί μέσω του “Have I Been Pwned” αν ο κωδικός μας κυκλοφορεί σε κάποια από τις λίστες με χακαρισμένες σελίδες. Με την εφαρμογή NC Passwords για το Android και μέσω της “Αυτόματης συμπλήρωσης” μπορούμε να βάζουμε πολύ εύκολα τους κωδικούς μας σε οποιαδήποτε σελίδα επισκεπτόμαστε.

nextcloud passwords

Το “Σελιδοδείκτες” μία υπηρεσία αποθήκευσης συνδέσμων ιστοσελίδων. Μπορούμε να τους κατηγοριοποιήσουμε με ετικέτες και φακέλους και να τους χρησιμοποιήσουμε μέσω της Android εφαρμογής του.

Nextcloud News vs Google News

Ενεργοποιώντας την επέκταση “News” στο Nextcloud, μπορούμε να έχουμε μια ηλεκτρονική εφημερίδα, στην οποία όμως εμείς θα επιλέξουμε τις πηγές που θέλουμε να διαβάζουμε. Δεν έχει σημασία αν η σελίδα που διαβάζουμε είναι μικρή ή μεγάλη, ούτε αν γράφει ειδήσεις, οδηγούς ή ποστάρει αστείες φωτογραφίες και λογοπαίγνια.

Μπορούμε να τα έχουμε όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας. Μοναδική προϋπόθεση είναι να παρέχεται ένα RSS feed από τις σελίδες για να μπορέσει να προστεθεί στο Nextcloud.

nextcloud news

Nextcloud Office

Εδώ το Nextcloud μας προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές, τις οποίες όμως πρέπει να εγκαταστήσουμε η να ζητήσουμε από τον πάροχο φιλοξενίας να μας να το προσθέσει. Οι επιλογές είναι το OnlyOffice και το Collabora, τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά τον λογισμικών Microsoft Office και Libre Office.

Το τελευταίο διάστημα, έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη και τους προστίθενται συνεχώς νέα χαρακτηριστικά για να μπορείτε να επεξεργάζεστε με άλλους ταυτόχρονα το ίδιο κείμενο. Αναμένουμε να τους προστεθεί και ορθογραφικός έλεγχος.

nextcloud colabora

Εν κατακλείδι

Το Nextcloud είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν project ανοιχτού κώδικα. και οι δυνατότητές επέκτασής του είναι πολύ περισσότερες από όσο φαντάζεστε. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε εγκαθιστώντας το server κομμάτι του, στον υπολογιστή μας ή δημιουργώντας ένα λογαριασμό για την επιχείρησή μας στην SolidarIT σε μια από τις υπηρεσίες που παρέχει.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κάνουμε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του Nextcloud προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησής σας.